Pages Navigation Menu

Importanta hidratarii pe timp de vara

Importanta hidratarii pe timp de vara

De ce este importanta hidratarea pe timp de vara ?

Ce sete ne e vara! Orice efort, oricat de mic, atrage dupa sine o sete mare. De ce oare? Pai e destul de simplu. Organismul nostru are propriul mecanism de termoreglare si anume transpiratia. Prin transpiratie ne racim vara, dar tot prin transpiratie pierdem cantitati importante de apa. De aceea hidratarea are un rol esential pe timpul verii. Deducerea cu 1% a cantitatii de apa optima organismului duce la senzatia de sete. In schimb scaderea cu 10% a cantitatii optime a organismului duce la deshidratare.

Cum prevenim deshidratarea

Intotdeauna trebuie sa avem apa cu noi daca munca noastra presupune eforturi mai mici sau mai mari, dar pe timpul verii in mod special. Orice lichid poate potoli setea, dar nu orice lihid poare reface hidratarea organismului. Daca bem sucuri, mai ales cele sintetice, pentru a ajunge la apa din acele sucuri, organismul nostru face eforturi suplimentare. Daca in schimb bem apa, aceasta ajunge cu usurinta acolo unde este un deficit.

Cu siguranta ca si alte alimente pot pastra organismul hidratat:

  • ceaiurile;
  • supele si ciorbelel;
  • sucurile naturale;
  • fructele si legumele.

Ceaiurile cele mai potrivite pe timp de vara sunt cele care contin multe minerale pentru ca o data cu apa, in timpul transpiratiei si mineralele din organism sunt eliminate.
Ceaiurile de fructe neidulcite sunt utile atat petru hidratare, cat si pentru remineralizare si pentru diversele tipuri de diete.

Ceaiul de scoarta de stejar, de scoarta de salcie, de frunze de nuc si cel de salvie duc la reducerea transpiratiei. Doar ca gustul lor nu este cel mai placut gust. Pentru imbunatatirea gustului puteti apela la o combinare cu alte ceaiuri mai gustoase, cele de fructe, de menta, de rozmarin, etc. sau puteti sa-l indulciti cu miere sau cu stevia reubadiana.

Ceaiul de roiboos deasemenea are proprietati hidratante si minerlizante, el necontinand cafeina, da totusi destula energie organismului pentru a putea face fata necesitatilor.
Un ceai deosebit de potrivit pentru hidratare pe timpul verii este cel de menta cu ceai verde, hibiscus si macese. Pe langa minerale, este plin de antioxidanti si vitamine.

Supele si ciorbele ridica aportul de apa pe timpul zilei, dar trebuie avut grija ca acestea sa fie cat mai slabe (fara grasimi sau cu grasimi potrivite). Excesul de smantana adaugat la supa nu va ajuta hidratarea. Cele mai potrivite sunt supele si ciorbele de pui si de peste cu legume sau supele si ciorbele numai din legume.

Sucurile naturale de fructe si legume aduc deasemenea un aport deosebit de minerale si vitamine, supimentar hidratarii. Cele mai racoroase sucuri de fructe si legume sunt: sucul de pepene galben si rosu, sucul de castraveti, sucul de piersici si caise, sucul de varza, sucul de mere si pere, sucul de ardei gras si telina, sucul de ananas si citrice.

Fructele si legumele hidratante pe care sa le consumam in timpul verii sunt:

  • pepenele galben si rosu;
  • caisele, piersicile, ciresele si visinele;
  • afinele, coacazele;
  • merele si perele;
  • ananasul si citricele.

Copiii trebuie atent supravegheati pe timpul verii si hidratarea lor trebuie efectuata continuu. Necesitatile lor sunt mai mari pentru ca ei se joaca si uita sa se realimenteze cu apa. De aceea trebuie supravegheati continuu si hidratati din ora in ora.

Va recomand ca lichidul principal de hiratare sa fie apa – minerala nu mai mult de jumatate de litru pe zi, iar restul de la fantana sau de la izvor – peste 60% din aportul de lichide adus organismului, iar restul de 40% ceaiuri, supe, sucuri naturale, fructe si legume crude.

Autor : Iulia , biochimist

 

info : nierre.com

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>