Pages Navigation Menu

Detoxifierea sfaturi si beneficii

Detoxifierea sfaturi si beneficii

Detoxul a devenit o modă şi de multe ori ca şi postul îl confundăm şi îl folosim ca instrument pentru a obţine alte rezultate. Detoxul este o perioadă pentru organism când punem metabolismul în repaus, când îi dăm posibilitatea să consume energia şi în altfel de procese şi asta înseamnă să-l cruţăm de tot ce înseamnă digestie. Pentru că digestia în organism şi metabolizarea substanţelor hrănitoare presupun un consum de 70, 80 la sută din energie. Şi dacă lucrul ăsta îl uşurăm, respectiva energie poate fi folosită în alte scopuri.

Detoxul a fost conceput în mod clasic să fie folosit de două ori pe an, primăvara şi toamna, tocmai că acestea sunt momentele când metabolismul nostru se schimbă radical. Trecerea de la alimentaţia din timpul iernii care este bogată în grăsimi şi făinoase la alimentaţia de vară seamănă cu trecerea unei centrale de pe cald pe rece. Acest switch are nevoie de o perioadă de reacomodare.

La fel şi toamna, pentru hibernare, pentru pregătirea organismului, din nou atunci putem să-i dăm organismului un pic de pauză, adică să-i dăm legume care în timpul toamnei sunt extrem de prezente pe piaţă, tocmai ca organismul să poată face o curăţire. Asta este cura de detoxifiere clasică, pe parcursul a 3, 5, 7 zile.

Primul pas spre detoxifierea corpului este, evident, reducerea încărcăturii toxice. Unele alimente sunt aproape în întregime generatoare de toxine, în timp ce altele sunt puternic detoxifiante. În orice caz, majoritatea alimentelor conţin atât factori benefici cât şi factori dăunători.

De aceea, ne-am propus să îţi dezvăluim în rândurile de mai jos care sunt alimentele pe care ar trebui să le consumi într-o cură de detoxifiere şi care sunt cele pe care trebuie cu orice preţ să le eviţi.

Fructele – cam toate fructele favorizează detoxifierea, dar printre cele mai benefice se numără: caisele proaspete, fructele de pădure, pepenele galben, citricele, kiwi, papaya, piersicile, mango, pepenele verde şi strugurii negri. Nu exagera cu bananele: numai una pe zi. Cel mai bine este caîn perioada de detoxifiere să eviţi consumul de fructe uscate.

Legumele – toate sunt grozave, însă următoarele fac minuni: anghinare, ardei gras, sfeclă, broccoli, varză roşie, morcovi, conopidă, castraveţi, dovleac, spanac, roşii. De evitat în rândul legumelor sunt cartofii albi şi avocado.

Şi germenii de fasole şi seminţele sunt recomandate în timpul curei de detoxifiere. Încearcă lucerna, năutul, lintea sau seminţele încolţite de floarea-soarelui (le găseşti la majoritatea magazinelor naturiste sau chiar la supermarket)

 

Alimente de evitat în timpul detoxifierii

Cu toate că, în mod normal, sunt acceptate în cantităţi moderate, în timpul regimuli de detoxifiere ar fi bine să eviţi următoarele aliemtne deoarece sunt greu de digerat şi sunt uşor iritante pentru intestin.

  • Cerealele care conţin gluten – orzul, ovăzul, secara şi grâul.
  • Carnea şi produsele lactate - brânză, lapte, smântână, iaurt, ouă, carnea de porc, vită etc.

De asemenea, evită pe cât posibil ardeii iuţi (contraindicaţi celor care suferă de gastrită, dar şi celor aflaţi la detoxifiere, deoarece îngreunează digestia), alimentele prăjite, semipreparatele, mezelurile, dulciurile şi produsele de patiserie, precum şi administrarea de medicamente de care nu ai cu adevărat nevoie (majoritatea conţin substanţe nocive care necesită detoxifiere).

 

Băuturi detoxifiante

Nu cred că este cazul să subliniem, însă reamintim că pe perioada unei cure de detoxifiere este total contraindicat consumul de alcool, deoarece acesta reprezintă o toxină majoră pentru corp. Acelaşi lucru este valabil pentru orice sursă de metilxantine, o familie de substanţe chimice din care fac parte cafeina, taninul, teobromina şi teofilina. Asta însemană, doamnelor, fără ciocolată, cafea, ceai de mentă.

!!! Apa cu lamaie, consumata la prima ora dimineata, este un adevarat tratament de curatare a organismului de toxine. Daca mai adaugam si putin turmeric in aceasta bautura, atunci detoxifierea devine si mai eficienta.

Sucul de fructe – ideal este cel preparat proaspăt şi diluat întotdeauna cu o cantitate egală de apă (socata este o băutură excelentă pentru astfel de cure detox).

Ceaiurile de plante - există o varietate uriaşi din care să alegi; gustă mai multe, până îl găseşti pe cel care îţi place cel mai mult (mai puţin cel de mentă).

Ceaiul rooibos – nu conţine cafeină şi are un gust foarte asemănător cu cel al ceaiului “normal”.

Cafeaua de păpădie – poate fi băută ca înlocuitor al cafelei cât timp urmezi regimul de detoxifiere. După încheierea curei, îţi recomandăm şi cafeaua din orz.

Însă regina băuturilor detoxifiante rămâne apa cea de toate zilele. Bea în fiecare zi minimum 2 litri de apă plată. Acest lichid va contribui extrem de eficient la diluarea toxinelor în timpul eliminării lor.

Nici un comentariu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sfaturi si top alimente recomandate in post - Fii Sportiv! - […] prilej pentru detoxifiere, postul este binevenit in oricare perioada a anului, spun […]

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>