Pages Navigation Menu

Traversarea Tarnitei 9 august 2014

Traversarea Tarnitei 9 august 2014

Traversarea Tarnitei 9 august 2014 Cluj Napoca

Asociaţia de înot Clubul ORCA vă invită în data de 9 august 2014, ora 10:00, sa luaţi startul sau să asistaţi la a 8-a ediţie a traversării pe lungime (sau în buclă) a lacului Tarniţa, situat la 30 km de municipiul Cluj-Napoca.
Clubul ORCA este prima asociaţie de înot amator din Cluj Napoca şi adună sub numele ei 37 de membri, toţi practicanţi ai înotului de plăcere.

Prima ediţie a traversării Tarniţei, a avut loc în data de 28 iulie 2007, şi a adunat la start 14 înotatori, care au terminat cu brio cei 6,5 km ai traseului. Această primă ediţie a fost un pas important spre mobilizarea unui grup de iniţiativă şi de creare a unui club de înot amator în Cluj-Napoca, fapt devenit realitate la începutul anului 2008.

Traversarea Tarniţei constă în parcurgerea în înot a traseului format pe lungimea lacului. Pe langă traseul lung va fi şi o probă mai scurtă de 1500 m pentru cei care nu sunt pregătiţi sau nu doresc să înoate pe distanţe prea mari.

Aceasta competiţie este dedicată iubitorilor înotului de toate vârstele. Evenimentul este un promotor al unui mod sănătos de viaţă şi a unei dezvoltări fizice armonioase prin sport. Efortul la care se supun participanţii la proba de traversare a lacului trebuie tratat cu atenţie deosebită. De aceea Clubul Orca recomandă participanţilor mai puţin pregătiţi să se orienteze pentru proba mai scurtă.

 

Programul evenimentului va fi după cum urmează:

 

 • Prima întâlnire va avea loc la ora 8:00 la barajul lacului Tarniţa.
 • 09:00 se deschide check-in-ul, se vor da numerele.
 • 09:40 ședința tehnică, prezentarea traseului pentru proba de 1500m
 • 10:00 startul la proba de 1500m
 • 10:15 ședința tehnică, prezentarea traseului pentru proba de 6500m
 • 11:00 startul la proba de 6500m
 • Concurenţii din proba de 1500 metri vor trebui să se prezinte la premiere după încheierea concursului (aproximativ ora 13), la coada lacului. Bagajele lăsate pe mal vor fi supravegheate de către un membru al clubului.
 • La finalul probei de 6500m, se va face premierea la coada lacului Tarnița, in jurul orei 14.30.
 1. Obiectivul competiţiei

Promovarea înotului pe distanţă lungă în apă deschisă (open water).

 1. Locul desfăşurării competiţiei

Competiţia se va desfăşura pe lacul Tarniţa, judeţul Cluj, la 30 de km de municipiul Cluj Napoca în data de 9 august 2014.

 1. Probe

Vor avea loc două probe:
-Proba scurtă: 1500 m
-Proba lungă: traversarea lacului Tarniţa în lungime, traseul fiind de 6500 m

 1. Temperatura apei

Fiind un lac de acumulare de munte apa de regulă este rece având o temperatură de 18-22 grade Celsius.
Dacă temperatura apei este sub acest prag, competiţia se amână cu o saptămână.

 1. Traseu

Pentru proba scurtă:

 • De la punctul de plecare (debarcader) se înoată către un ponton, aflat la 750m distanţă, se ocoleşte prin partea stângă şi se revine la punctul de pornire.

Pentru proba lungă:
În funcţie de temperatura apei la coada lacului traseul va fi decis de către organizatori astfel:

 • Dacă temperatura apei la coada lacului este mai mare de 18 grade Celsius

Se traversează lacul conform variantei A

 • Dacă temperatura apei la coada lacului este mai mică de 18 grade Celsius

Se va înota în circuit conform variantei B
Traseele sunt afişate şi pe prima pagină a site-ului.

 1. Stilul de înot

Craul impus pentru proba de 6500m, pentru proba de 1500m stilul este liber.

 1. Participanţi

Participanţii vor fi împărţiţi în șase categorii pe fiecare probă cu menţiunea că se ia în considerare vârsta participantului la data de 31 decembrie 2014:

Proba scurtă:

 1. Juniori performanță (înregistrați la FRNPM) – 14-18 ani
 2. Amatori și masters: sub 20, 20-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60+
 3. Total proba scurtă: 7 categorii feminin și 7 masculin

Proba lungă:

 1. Juniori + Seniori Performanță (înregistrați la FRNPM) – toate varstele
 2. Amatori și masters: sub 20, 20-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60+
 3. Total proba lungă: 7 categorii feminin și 7 masculin
 • persoanele participante la proba lungă trebuie să se încadreze într-una din următoarele variante:
  • Foşti membri/legitimaţi ai unui club sportiv naţional sau internaţional având ca şi profil de activitate una din ramurile nataţiei (condiţie impusă pentru proba de 6500m).
  • Persoane care au mai traversat cu succes lacul Tarniţa la alte ediţii precedente ale acestui eveniment (condiţie impusă pentru proba de 6500m) sau probe similare (se vor specifica în formularul de înscriere).
  • Membri/legitimaţi ai unui club sportiv naţional sau internaţional având ca şi profil de activitate una din ramurile nataţiei.

Prin semnarea declaraţiilor pe proprie răspundere și prin completarea formularului de înscriere, participanţii se obligă să respecte prevederile acestui regulament. Cazurile excepţionale vor fi tratate direct cu comisarul de cursă.

Înscrierea la proba de 1500 m este recomandată persoanelor care înoată regulat şi care au mai parcurs această distanţă în bazin cel puţin odată.

 1. Accesorii

Este recomandată folosirea costumului de neopren. Este interzisă utilizarea acestuia în cazul în care temperatura apei pe toata lungimea cursei este mai mare de 25.5 grade Celsius.
De asemenea se recomandă folosirea a două căşti.
Utilizarea labelor, palmarelor, plutitoarelor sau a plutelor este permisă. În acest caz, participantul va fi cronometrat, dar nu va apărea pe clasamentul final ci într-o listă separată.

 1. Înscrierea

Înscrierea participanţilor la competiţie  se va face pe propria răspundere, organizatorii neasumându-şi nici o răspundere privind starea de sănătate a participanţilor la competiţie. Pentru aceasta, fiecare participant trebuie să semneze o declaraţie pe proprie răspundere privind participarea la competiţie. Pentru minori, declaraţia va fi semnată de un părinte sau tutore. La cerere puteţi primi declaraţia completată cu datele personale pe e-mail înaninte de prezentarea la competiție.

Înscrierile se  fac pe site-ul competiţiei: www.traversareatarnitei.ro până în data de 4 august 2014, ora 12:00 (UTC+2).
Declaraţiile pe proprie răspundere vor fi listate de organizatori gata completate cu datele introduse la înscriere în formular şi trebuie semnate de participanţi până la ora 9:30 în ziua competiţiei.

 1. Taxa de înscriere

Taxa de înscriere1 este de 60 RON dacă data plății este până în 1 iulie (exclusiv) și 90 RON dacă data plății este după 1 iulie și(include o masă după concurs) şi poate fi achitată prin virament, ordin de plată, cash în contul Clubului Orca deschis la Banca Transilvania Cluj: RO57 BTRL 0130 1205 K609 45XX cu specificaţia numelui deponentului sau online cu cardul.
Data limită pentru virament este 4 august 2014 ora 12:00 (UTC+2). În cazul în care competiţia se anulează din cauza vremii, organizatorii se obligă să returneze taxa de înscriere prin mandat poştal la adresa completată de participanţi în formularul de înscriere. În orice altă situație, taxa de înscriere nu se returnează decât până la data de 1 iulie 2014.

 1. Timp limită

Traversarea Tarniţei este o competiţie limitată la 3 ore pentru proba de 6500m şi o oră pentru proba de 1500m.
Concurenţii care nu termină cursa în acest interval de timp vor fi scoşi din apă.

 1. Supravegherea cursei

Supravegherea cursei este asigurată de voluntari care vor urmări înotătorii de pe caiace, bărci cu motor sau pontoane mobile.
În cazul oricărei stări de disconfort resimţite de înotători, aceştia sunt rugaţi să semnalizeze echipajele mobile pentru a fi scoşi din apă.
Semnalizarea se va face prin ridicări succesive de mână şi/sau avertizări verbale.
În cazuri limită, înotătorii sunt rugaţi să iasă la mal de unde vor fi recuperaţi de un echipaj mobil.

 1. Supraveghere medicală

Supravegherea medicală pentru situaţii de urgenţă va fi asigurată de către o unitate SMURD.

 1. Bagaje

Hainele participanţilor se vor depune în saci de plastic, puşi la dispoziţie de organizatori, pe care se noteză numărul de concurs. În cazul probei de 6500 m varianta A, organizatorii asigură transportul sacilor la sosire dacă este cazul.
Preluarea şi suprvegherea bagajelor va fi asigurată de voluntari.
NU RĂSPUNDEM DE OBIECTELE DE VALOARE.
Bagajele se predau cu 15 min. înaintea startului.

 1. Ziua competiţiei

Prima întâlnire va avea loc la ora 8:00 la barajul lacului Tarniţa.

09:00 se vor da numerele.

09:40 ședința tehnică, prezentarea traseului pentru proba de 1500m

10:00 startul la proba de 1500m

10:15 ședința tehnică, prezentarea traseului pentru proba de 6500m

11:00 startul la proba de 6500m

Concurenţii din proba de 1500 metri vor trebui să se prezinte la premiere după încheierea concursului (aproximativ ora 13), la coada lacului. Bagajele lăsate pe mal vor fi supravegheate de către un membru al clubului.

 1. Desfăşurarea competiţiei

Startul se va da decalat, pentru ambele probe, sâmbătă, 9 august 2014, la ora 10:00 pentru proba de 1500m şi la ora 11:00 pentru proba de 6500m de la debarcader.

Traseul competiţiei va fi marcat şi prezentat cu o oră înaintea startului, tuturor participanţilor.

Sosirea în proba de 1500 metri se face la debarcader, după care concurenţii vor trebui să se deplaseze la coada lacului unde se va face premierea. În proba de traversare a întregii distanţe, sosirea se face la coada lacului (varianta A).

Pe parcursul concursului, participanţii se pot opri şi continua mai apoi cursa, pot cere asistenţă medicală, lichide hidratante sau produse energizante puse la dispoziţie de organizatori prin bărcile ce vor asista concurenţii pe întreaga durată a competiţiei.

 1. Premierea şi premiile

Toţi participanţii vor primi diplome în format electronic descărcabile de pe site, tricouri şi medalii.

 • Premiile speciale vor consta în medalii primiilor 3 clasaţi la fiecare categorie, feminin şi masculin.

Premierea va avea loc imediat după sosirea ultimului concurent din proba de traversare a întregii lungimi a lacului.

ATENŢIE!!! 
Organizatorii îşi rezervă dreptul de a amâna data de desfăşurare a competiţiei în cazul unor condiţii meteo nefavorabile.

Participanţii sunt rugaţi să respecte sfaturile organizatorilor pe parcursul concursului pentru a evita eventuale pericole.

O eventuală modificare de program va fi anunţată cu 24 de ore înaintea startului pe site-ul oficial al competiţiei:http://www.traversareatarnitei.ro/

Dacă temperatura apei la start (debarcader) este sub 18°C competiţia se va amâna cu o săptămână, până în data de 16.08.2014

Spor la antrenamente!

Membrii Clubului Orca cu cotizaţia la zi sunt scutiţi de plata taxei de înscriere.

Clubul Orca urează tuturor participanților mult succes și spor la antrenamente!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>