Pages Navigation Menu

FUGI CU DONATH – Alergare cu obstacole in padurea Hoia, Cluj Napoca

FUGI CU DONATH – Alergare cu obstacole in padurea Hoia, Cluj Napoca

E musai să FUGI CU DONATH! în pădurea Hoia din Cluj-Napoca, în cea mai dură cursă de alergare cu obstacole! Ediţia a II-a va avea loc în data de 31 mai 2014. Vă puteţi înscrie începând cu data de 20 ianuarie. Startul concursului se va da de pe Aleea Muzeului Etnografic.

Programul competiţiei:

 • 08.00 – 11.00 – Validarea înscrierilor şi ridicarea kiturilor de participare
 • 11.00 – 11.30 – Ședinţa tehnică
 • 11.30 – 11.45 – Ședinţa de încălzire generală, obligatorie
 • 12.00 – Startul pentru Feminin şi Masculin
 • 14.30 – Ora limită de sosire a participanţilor
 • 14.00 – Startul probei Junior, cursa pentru copii
 • 16.00 – Festivitatea de premiere

Programul celorlalte activităţi:

 • Saltul paraşutiştilor – 11.45
 • Atelier de Capoeira – 13.30
 • Activităţi pentru copii – 12.00 – 13.30 (pe durata cursei)
 • Poligon de airsoft – 09.00 – 20.00
 • Poligon de painball – 09.00 – 20.00
 • Tiroliană – 09.00 – 20.00
 • Teatru senzorial – Începând cu ora 15.00, în incinta Parcului Etnografic

Taxa de înscriere ce va trebui plătită după completarea formularului de înscriere este:

 • -  70 lei până la data de 15 martie 2014;
 • -  100 lei între 16 martie şi 23 mai 2014;
 • -  120 lei la faţa locului, în ziua concursului.

În cazul înscrierilor la faţa locului nu se garanteaza kitul de participare, cu excepţia numărului de concurs; pentru aceasta recomandăm să vă înscrieţi cât mai din timp.

Taxa de înscriere se plăteşte online sau prin virament bancar, începând cu 20 ianuarie 2014

Pentru inscrieri accesati: http://fugicudonath.runsilvania.ro/inscrieri/formular-de-inscriere.
Lista participantilor care s-au inscris deja o puteti vedea aici: http://fugicudonath.runsilvania.ro/inscrieri/participanti
In galeria de imagini puteti vedea imagini de la editia precedenta si totodata si traseul.

De ce Donath? Pentru că avem o variantă autohtonă a legendei lui Phidippides, eroul de la Marathon pe care dorim să o readucem în actualitate. Şi pentru că startul se va da de lângă Tăietura Turcului, iar traseul este în padurea Hoia, adică exact în locurile pomenite în legendă.

Iată ce scrie Lukacs Jozsef, autorul cărţii “Povestea oraşului – comoară” apărută în două ediţii la editura Apostrof: “Legenda spune că au venit turcii să asedieze cetatea Clujului. Dar deoarece se ştia că Transilvania Civitas Primaria, adică primul oraş din Transilvania, era apărat de ziduri puternice şi de numeroşi oşteni, au evitat să o atace direct.

S-au gândit să înceapă un asediu lung şi să înfometeze oraşul până când vor reuşi să-l cucerească. Oastea nici măcar nu s-a arătat în preajma zidurilor Clujului, ascunzându-se la o distanţă de o jumătate de zi de mers faţă de oraş, în valea pârâului Nadăş. Clujul era însă bine pregătit pentru un lung asediu: oraşul era mare, bogat, avea din belşug rezerve de hrană, iar apa nu reprezenta o problemă, căci acolo curgea Someşul, chiar sub zidurile cetăţii.

Turcii născociseră însă un plan diabolic. S-au gândit să taie dealul care se ridica între valea Someşului şi valea Nădaşului şi să devieze Someşul în valea Nădaşului, lăsând astfel Clujul fără apă. Au dat curs acestui plan, începând să sape dealul.

Din fericire, un cioban, pe nume Donath, care păstorea turma în apropiere, lângă pădurea Hoia, a observat acest lucru. El şi-a dat seama că planul turcilor era un pericol. A părăsit turma şi a fugit prin poarta Mănăşturului, până în centrul Clujului, unde a alertat apărătorii oraşului.

 

Fugi cu Donath 2012

Legenda spune că, după ce a transmis vestea, din cauza emoţiei şi a efortului, Donath a murit subit. Clujenii au ieşit din oraş, au atacat şi au alungat turcii, salvând astfel oraşul. În semn de mulţumire şi recunoştinţă pentru fapta eroică a lui Donath, i-au ridicat o statuie pe Dealul Cetăţuii, chiar în locul în care acesta obişnuia să-şi pască oile.

De atunci, bătrânii spun că omul de piatră coboară în fiecare noapte pentru a se convinge că oraşul este în siguranţă, după care, umplându-şi ulciorul cu apă din Someş, se întoarce la locul lui, pe coama dealului, la Tăietura Turcului.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>