Pages Navigation Menu

In ce moment al zilei e cel mai bine sa faci sport, sa conduci, sa lucrezi, sa consumi alcool

In ce moment al zilei e cel mai bine sa faci sport, sa conduci, sa lucrezi, sa consumi alcool

In ce moment al zilei e cel mai bine sa faci sport, sa conduci, sa lucrezi, sa consumi alcool?

Există un timp pentru toate. Acesta este unul dintre principalele lucruri de care trebuie să ţinem cont ca să ne menţinem sănătoşi şi, din păcate, unul dintre lucrurile pe care parcă le-am uitat cu desăvârşire.

Este foarte important momentul din zi în care mâncăm, bem sau dormim. Dacă nu ţinem cont de cerinţele corpului, avem un risc mai mare să ne îmbolnăvim.

6.00 şi 8.59 – risc mai crescut de infarct 
Este cel mai bun interval să te trezeşti. Este perioada din zi cu cel mai mare risc de infarct pentru persoanele cu afecţiuni predispozante.

Nivelul testosteronului la bărbaţi este cel mai ridicat. Acesta este momentul din zi în care inima este cel mai vulnerabilă. Vasele de sânge sunt mai rigide decât în restul zilei, sângele are o consistenţă mai groasă, iar tensiunea arterială este mai mare.

Toate acestea conduc la un risc crescut de atac de cord dacă eşti predispus. Organismul începe să devină din ce în ce mai alert, pe măsură ce eliberarea hormonului somnului, melatonina, este oprită. Este cel mai prost moment al zilei pentru activitate fizică.

9.00-11.59 – mintea e în formă maximă
Nivel maxim de cortizol, hormonul stresului. Memoria pe termen scurt funcţionează cel mai bine.

Este bine să-ţi planifici activităţile de serviciu cele mai solicitante în acest interval orar. Fiindcă acum este momentul în care hormonul stresului, cortizolul, funcţionează în favoarea ta – stimulând creierul să fie în stare maximă de alertă.

Nivelul de productivitate este optim până în jurul prânzului şi, la fel şi memoria pe termen scurt.

12.00-14.59 – siesta biologică
Activitate gastrică sporită Reducerea bruscă a stării de alertă. Creşterea accidentelor rutiere.

După masa de prânz, eset stimulată activitatea gastrică şi, aproape simultan, scade dramatic capacitatea noastră de a fi atenţi atât la lucru, cât şi în trafic, de exemplu. Aşa se explică de ce în acest interval orar au loc cele mai multe accidente rutiere fatale, potrivit BBC.

De fapt, acest moment al zilei ar trebui dedicat aşa-numitei sieste biologice. În plus, aceste nu este deloc un timp bun să consumi alcool.

15.00-17.59 – Fă mişcare
Activitatea pulmonară şi cardiovasculară sunt optime. Temperatura internă a corpului atinge punctul maxim.

Acesta este cel mai bun interval pentru mişcare, temperatura corporală creşte, ceea ce oferă, practic o „încălzire“ naturală, iar plămânii şi sistemul cardiovascular funcţionează cel mai bine.

Şi musculatura este cu aproximativ 6% mai puternică decât în restul zilei.

18.00-20.59 – E momentul potrivit pentru alcool
Nu e bine să mănânci prea mult. Ficatul metabolizează mai bine alcoolul.

Gândirea intuitivă este optimă Eşti gata pentru cină şi, poate, pentru un pahar cu vin? Ei bine, studiile arată că organismul procesează din ce în ce mai greu hrana cu cât ne apropiem de ora de culcare.

De aceea, e important să nu-ţi cumperi un meniu mare sau să-ţi umpli peste măsură farfuria la cină. Totuşi, în această perioadă, ficatul este cel mai pregătit pentru o bere sau un pahar cu vin.

21.00-23.59 – Pregăteşte-te de somn
Începe să se acumuleze melatonina, hormonul somnului, în corp.

Temperatura corpului scade Epifiza sau glanda pineală din creier produce din ce în ce mai multă melatonină, ca să-ţi inducă starea de somn.

Asta mai ales dacă eviţi utilizarea excesivă a telefonului mobil, a computerului şi a televizorului, care emit o lumină ce afectează producţia de melatonină. Temperatura corpului scade, astfel încât ceasul intern să te trimită la somn.

00:00-02:59 – Corpul se „închide“
Nivelul de melatonină este maxim. Nivelul de atenţie este minim. Creierul „se spală“ şi începe să construiască amintirile zilei ce-a trecut Acum este cu adevărat momentul pentru somn.

Modificările hormonale din corp îţi spun că ar trebui să dormi deja. Creierul se curăţă de toxinele acumulate pe parcursul zilei şi începe să consolideze amintirile. Aparatul digestiv se „închide“ şi el.

Dacă te prinde acest moment al zilei încă treaz, te expui unui număr mare de riscuri, dintre care cele mai apropiate sunt cele de accidente.

03:00-05:59 – Corpul doarme profund
Temperatura corpului este la nivelul minim. Acum au loc cele mai multe crize de astm.

Tot acum au loc cele mai multe naşteri naturale În inima nopţii, cum este numit acest moment al zilei, nivelul melatoninei este încă ridicat, dar începe să scadă treptat, pe măsură ce se apropie zorile.

Temperatura corpului e cea mai scăzută, fiindcă aproape toată energia este direcţionată în anumite zone ale organismului. De exemplu, acum se regenerează pielea.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>