Pages Navigation Menu

Boxul prin ochii unui campion atipic

Boxul prin ochii unui campion atipic

Boxul este, fără îndoială, unul dintre cele mai spectaculoase sporturi din lume, iar cel profesionist reprezintă cu siguranță nivelul de maximă atracție în această disciplină. Dincolo de meciurile pline de adrenalină pe care le putem urmări în ring, boxul profesionist înseamnă și un permanent război al declarațiilor. Dacă înaintea unei partide de fotbal, jucătorii folosesc de regulă un limbaj anost, în care se repetă obsesiv sintagma „sperăm să obținem punct sau puncte”, înaintea unui meci de box există un duel aprig la nivel declarativ. Uneori, cei doi pugiliști respectă un scenariu stabilit de promotori, alteori au reacții spontane, mergând până acolo încât ajung să se încaiere în timpul conferințelor de presă.

Cei pasionați de box își amintesc probabil afirmațiile suculente pe care legendarul Muhammad Ali le făcea, una dintre acestea sunând astfel: „Sunt atât de rapid încât, atunci când sting lumina, ajung în pat înainte ca întunericul să se lase în cameră.” Nu cu mult timp în urmă, Floyd Mayweather Jr. ținea capul de afiș cu propria-i glorificare, în vreme ce britanicii David Haye și Tyson Fury, foști campioni mondiali la categoria grea, ștergeau pe jos pur și simplu cu Wladimir Klitschko, marea vină a ucraineanului fiind, la momentul acela, că îi învingea pe toți. În cele din urmă, Klitschko a pierdut cele patru centuri pe care le deținea în fața lui Fury, care le-a lăsat vacante ulterior din cauza problemelor personale. Boxul este, fără îndoială, unul dintre cele mai spectaculoase sporturi din lume, iar cel profesionist reprezintă cu siguranță nivelul de maximă atracție în această disciplină. Dincolo de meciurile pline de adrenalină pe care le putem urmări în ring, boxul profesionist înseamnă și un permanent război al declarațiilor.

Dacă înaintea unei partide de fotbal, jucătorii folosesc de regulă un limbaj anost, în care se repetă obsesiv sintagma „sperăm să obținem punct sau puncte”, înaintea unui meci de box există un duel aprig la nivel declarativ. Uneori, cei doi pugiliști respectă un scenariu stabilit de promotori, alteori au reacții spontane, mergând până acolo încât ajung să se încaiere în timpul conferințelor de presă. Cei pasionați de box își amintesc probabil afirmațiile suculente pe care legendarul Muhammad Ali le făcea, una dintre acestea sunând astfel: „Sunt atât de rapid încât, atunci când sting lumina, ajung în pat înainte ca întunericul să se lase în cameră.” Nu cu mult timp în urmă, Floyd Mayweather Jr. ținea capul de afiș cu propria-i glorificare, în vreme ce britanicii David Haye și Tyson Fury, foști campioni mondiali la categoria grea, ștergeau pe jos pur și simplu cu Wladimir Klitschko, marea vină a ucraineanului fiind, la momentul acela, că îi învingea pe toți.

În cele din urmă, Klitschko a pierdut cele patru centuri pe care le deținea în fața lui Fury, care le-a lăsat vacante ulterior din cauza problemelor personale. Și iată că ajungem și la eroul acestui articol, pe numele său Anthony Joshua, un campion atipic pentru boxul de astăzi. Îl putem numi astfel, întrucât vorbește frumos despre toți adversarii săi. Probabil că i se cere să facă spectacol la conferințele de presă sau în interviuri, însă preferă să o facă în ring. Fost medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Londra, pugilistul în vârstă de 27 de ani a câștigat prin KO toate cele 18 meciuri disputate la profesioniști până acum, inclusiv pe cel din weekend-ul trecut, in fața americanului Eric Molina, partidă în care și-a apărat pentru a doua oară titlul mondial IBF la categoria grea.

Iată ce a declarat britanicul după acest nou succes: „Nu centura mă reprezintă, ci felul în care tratezi lumea și te reprezinți pe tine ca un campion. Centura este semnul unui campion, dar ceea ce te face campion sunt lucrurile pe care le-am spus.” Ups!, o declarație care nu se prea înscrie în tiparele boxului profesionist. Oare va putea Joshua să meargă peste Ocean cu astfel de declarații pe care showmenii americani nu pot nici măcar să le citească? Până la afla răspunsul la această întrebare, să ne pregătim pentru un regal pe Wembley între Joshua și Klitschko. Meciul va avea loc pe 29 aprilie 2017, însă pasionații de pariuri pe box pot găsi deja o ofertă bogată de cote atractive pe site-urile de specialitate precum bet365. Cu siguranță va fi meciul anului viitor, având în vedere că ucraineanul va urca pentru prima dată în ring după eșecul suferit în fața lui Fury în 2015. Să ne așteptăm, totodată, la un dialog civilizat între cei doi sportivi, pentru că și Klitschko a dovedit de-a lungul carierei sale impresionante că este un tip fair-play. Boxul este, fără îndoială, unul dintre cele mai spectaculoase sporturi din lume, iar cel profesionist reprezintă cu siguranță nivelul de maximă atracție în această disciplină. Dincolo de meciurile pline de adrenalină pe care le putem urmări în ring, boxul profesionist înseamnă și un permanent război al declarațiilor.

Dacă înaintea unei partide de fotbal, jucătorii folosesc de regulă un limbaj anost, în care se repetă obsesiv sintagma „sperăm să obținem punct sau puncte”, înaintea unui meci de box există un duel aprig la nivel declarativ. Uneori, cei doi pugiliști respectă un scenariu stabilit de promotori, alteori au reacții spontane, mergând până acolo încât ajung să se încaiere în timpul conferințelor de presă. Cei pasionați de box își amintesc probabil afirmațiile suculente pe care legendarul Muhammad Ali le făcea, una dintre acestea sunând astfel: „Sunt atât de rapid încât, atunci când sting lumina, ajung în pat înainte ca întunericul să se lase în cameră.” Nu cu mult timp în urmă, Floyd Mayweather Jr. ținea capul de afiș cu propria-i glorificare, în vreme ce britanicii David Haye și Tyson Fury, foști campioni mondiali la categoria grea, ștergeau pe jos pur și simplu cu Wladimir Klitschko, marea vină a ucraineanului fiind, la momentul acela, că îi învingea pe toți. În cele din urmă, Klitschko a pierdut cele patru centuri pe care le deținea în fața lui Fury, care le-a lăsat vacante ulterior din cauza problemelor personale. Și iată că ajungem și la eroul acestui articol, pe numele său Anthony Joshua, un campion atipic pentru boxul de astăzi. Îl putem numi astfel, întrucât vorbește frumos despre toți adversarii săi. Probabil că i se cere să facă spectacol la conferințele de presă sau în interviuri, însă preferă să o facă în ring. Fost medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Londra, pugilistul în vârstă de 27 de ani a câștigat prin KO toate cele 18 meciuri disputate la profesioniști până acum, inclusiv pe cel din weekend-ul trecut, in fața americanului Eric Molina, partidă în care și-a apărat pentru a doua oară titlul mondial IBF la categoria grea. Iată ce a declarat britanicul după acest nou succes: „Nu centura mă reprezintă, ci felul în care tratezi lumea și te reprezinți pe tine ca un campion.

Centura este semnul unui campion, dar ceea ce te face campion sunt lucrurile pe care le-am spus.” Ups!, o declarație care nu se prea înscrie în tiparele boxului profesionist. Oare va putea Joshua să meargă peste Ocean cu astfel de declarații pe care showmenii americani nu pot nici măcar să le citească? Până la afla răspunsul la această întrebare, să ne pregătim pentru un regal pe Wembley între Joshua și Klitschko. Meciul va avea loc pe 29 aprilie 2017, însă pasionații de pariuri pe box pot găsi deja o ofertă bogată de cote atractive pe site-urile de specialitate precum bet365. Cu siguranță va fi meciul anului viitor, având în vedere că ucraineanul va urca pentru prima dată în ring după eșecul suferit în fața lui Fury în 2015. Să ne așteptăm, totodată, la un dialog civilizat între cei doi sportivi, pentru că și Klitschko a dovedit de-a lungul carierei sale impresionante că este un tip fair-play.

(Poza: Joshua (dreapta) a fost campion olimpic la Londra, în 2012. – www.flickr.com)

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>