Pages Navigation Menu

Anul Războinicilor?

Anul Războinicilor?

Cel mai animat campionat de baschet profesionist al lumii, NBA, promite să ducă și în play-off spectacolul din sezonul regulat, unul care nu a mai fost la discreția granzilor, așa cum s-a întâmplat stagiunea trecută, pe care Golden State Warriors a încheiat-o cu 73 de victorii și doar nouă înfrângeri, stabilind un nou record în sezonul regulat. De data aceasta, Războinicii au avut de întâmpinat o rezistență mai mare din partea adversarilor, deși mulți credeau că vor defila în campionat ca urmare a înregimentării superstarului Kevin Durant. Totuși, chiar dacă nu a mai atins din nou borna 70, Golden State s-a impus ca principala forță din NBA, asta și pe fondul unui recul al campioanei en titre Cleveland Cavaliers.

Surpriza Boston

În Conferința de Est, Cleveland a încercat să arate ca o campioană, însă nu a reușit acest lucru decât în unele meciuri. Pe fondul unor probleme de natură financiară, echipa n-a mai avut aceeași unitate, doar forța extraordinară a liderului LeBron James făcând ca deținătoarea trofeului să-și mențină un anumit ștaif. Deși a fost în majoritatea timpului pe primul loc în clasament, Cleveland a pierdut 35% dintre meciurile pe care le-a disputat, procentaj pe care puțini l-ar fi anticipat la începutul campaniei.

Fără îndoială, lupta din Est a fost mult mai palpitantă în sezonul regulat, asta și pentru că au existat câteva echipe care și-au ridicat substanțial nivelul de joc. Una dintre ele este cea mai titrată formație din istoria NBA, Boston Celtics, care a crescut extraordinar sub comanda tânărului antrenor Brad Stevens. Jucătorul emblematic al echipei a devenit chiar cel mai scund membru al său, Isaiah Thomas, conducătorul de joc de doar 1,75 metri care a avut evoluții senzaționale, înregistrând o medie de 29,2 puncte pe meci. De asemenea, Toronto Raptors, cu un DeMar DeRozan tot mai bun, și Washington Wizards, condusă excelent din teren de talentatul John Wall, au dat un plus de adrenalină competiției, astfel că alegerea unei favorite la câștigarea conferinței rerezintă o misiune dificilă în momentul de față.

Westbrook, șeriful Vestului

În Vest, San Antonio Spurs a încercat și chiar a reușit să țină aproape de Golden State, reușind să treacă din nou de borna celor 60 de victorii. Spurs nu mai surprinde însă pe nimeni prin constanța pe care o are în sezonul regulat, problema campioanei din 2014 fiind play-off-ul, acolo unde a avut evoluții modeste în ultimele două campanii. Specialiștii așteaptă multe și de la Houston Rockets, care s-a impus ca a treia forță a conferinței, dar și de la Oklahoma City Thunder, în ciuda faptului că finalista de anul trecut încheie sezonul pe locul 6. Thunder se bazează însă pe un Russell Westbrook fenomenal, conducătorul de joc traversand probabil cea mai bună perioadă a carierei. Westbrook a doborât în acest sezon recordul vechi de 56 de ani al lui Oscar Robertson, de 41 de triple-double, astfel că Oklahoma visează frumos în play-off sub bagheta sa.

Totuși, așa cum spuneam și la început, ritmul actualei campanii este dictat tot de Golden State. Pe lângă transferul lui Durant, trupa din Oakland se bazează în continuare pe un trio sudat, alcătuit din Stephen Curry, Klay Thompson și Draymond Green. Cei trei baschetbaliști se află la al cincilea sezon împreună, iar coeziunea dintre ei reprezintă marele atu al formației pregătite de fostul jucător al lui Chicago Bulls, Steve Kerr. Va reuși oare Golden State să ducă la bun sfârșit această campanie, așa cum s-a întâmplat în 2015? Specialiștii susțin că sunt șanse mici ca Warriors să mai repete figura de anul trecut, când, deși au condus cu 3-1 în finala NBA, au pierdut în cele din urmă titlul în fața lui Cleveland.

Steph Curry (Golden State), la minge, în duel cu John Wall (Washington).

Foto: https://www.flickr.com/photos/keithallison/5493649806

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>